diumenge, 17 d’octubre de 2010

5- Dibuixos artistics de la natura

Et deixo un enllaç a una web d'un artista que fa uns dibuixos de flors, animals i bolets molt especials ... a veure si et donen una mica d'inspiració.
                              arteilluminandi.com

divendres, 8 d’octubre de 2010

4- LES MICORRIZES ... QUÈ SÓN?

Les micorrizes són unes arrels molt especials ... estan fetes de la unió de les arrels d'un arbre i les hifes dels fongs que hi viuen al costat, és el cas dels rovellons que viuen al costat dels pins. Els rovellons xuclen l'aliment que fabriquen els arbres a través de les seves hifes , i les arrels dels arbres agafen aigua de les hifes dels bolets, o sigui, s'ajuden mutuament per sobreviure.

Quan dos éssers vius  s'uneixen estretament  i s'ajuden per sobreviure, beneficiant-se mutuament , es diu que  viuen en simbiosi. Les micorrizes són un exemple de simbiosi entre éssers vius.EXERCICIS:
1 - Fes un  dibuix de les micorrizes que poden formar els rovellons, posant el nom de cadascuna de les parts que intervenen.
2 - Explica què són les micorrizes.
3 - Explica què és la simbiosi, prova de posar altres exemples que es poden trobar a la natura de simbiosi, que siguin diferents a les micorrizes ...PISTA 1, PISTA 2, PISTA 3.

Abans de l'exposició de bolets farem una maqueta de les micorrizes ... ja us explicaré.

dissabte, 2 d’octubre de 2010

3- Els bolets són aparells reproductors dels fongs

 
espores al microscopi

Els fongs són un grup d’organismes que de sempre s’havien inclòs en el món dels vegetals, però que actualment es consideren com un regne independent per les seves peculiars característiques:
1-   No realitzen la fotosíntesis com les plantes, s’alimenten d’altres éssers vius com fem el animals (no és sorprenent??)
2-      Es reprodueixen per espores . Les espores són cèl·lules reproductores envoltades d’unes capes que les permeten resistir condicions molt desfavorables de temperatura i humitat, però que quan les condicions són bones germinen i originen un nou individu.

3-      Estan formats per filaments anomenats hifes que formen unes trames més o menys complexes. Quan arriba l’època de la reproducció formen cossos reproductors anomenats esporangis, on es formaran les espores.

  
hifes del miceli d'un fong

Un dels grups més famosos de fongs són els que fan bolets quan s’han de reproduir ( s’anomenen basidiomicets) . Els bolets són l’aparell reproductor d’un grup de fongs, dins d’ells es fabriquen les espores.
Els fongs viuen sempre de matèria que procedeix d’un altre ésser viu (la materia orgánica), ja sigui procedent d’organismes vius o de restes d’organismes .

COPIA AQUESTES QÜESTIONS AL TEU DOSSIER ... I RESPON ...
1- Defineix què són els fongs.
2- Per què no es consideren vegetals els fongs?
3- Què són les espores?
4- De què s'alimenten els fongs?


En la següent imatge es veu el cicle reproductor d'un fong que fa bolets.
El miceli és el cos del fong, que va sota terra, i està fet d'uns filaments molt prims com cotó que s'anomenen hifes. Les hifes estan fetes de cèl·lules (com tots els éssers vius), el conjunt d'hifes és el que s'anomena miceli.
Quan les condicions ambientals ho permeten ... el miceli fa els bolets, que tornen a produir espores, que tornen a caure a terra i comencen a crèixer més hifes ... i així any rere any...5-Dibuixa al teu dossier el cicle reproductor d'un fong ... pots mirar el següent  enllaç on es veu molt bé en imatges animades, vull dir amb moviment. Posa el nom de les parts i ho expliques amb paraules.
6- Explica què és : un bolet,  el miceli i les hifes.conjunt d'hifes: miceli


2- CAÇADORS DE BOLETS. El programa

No sé si coneixes el programa "Caçadors de bolets" de la TV3. Per si de cas no ... aquí tens l'enllaç a la seva pàgina web

Caçadors de bolets

1-COMENÇA LA TEMPORADA DE BOLETS! Informació sobre els diferenst bolets de Catalunya.

Comença la temporada de bolets ...!!! al SES Manuel Carrasco i Formiguera de Sant Feliu de Codines fa uns quants anys que ens hi dediquem a aquesta afició, treballem el tema a les classes de 1r cicle, fem sortides per anar a caçar boltes i  muntem petita mostra al Centre, que la visiten els alunes de primària i totes les persones del poble que ho desitgin. És tradicó que moltes persones relacionades amb el Centre hi participin, la veritat és que ens agrada molt aquesta activitat que preparem des de fa 8 anys, aquest curs serà la vuitena mostra, esperem que tinguem sort i el temps ens acompanyi! i les ganes de treballar de vosaltres, els alumnes...


Per anar obrint boca ...   en aquest   enllaç podràs trobar informació dels diversos tipus de bolets del Catalunya, clica a sobre i s'obrirà l'enllaç.


- A la capcelera de pàgina veuràs més d'una entrada, entra a "el bolet" i ...
1- Fes un dibuix del bolet amb les seves parts i posa els seus noms.
2- Fes un dibuix dels capells o barrets de bolets que es diuen:
                 convex, en forma d'embut, semiesfèric i umbonat agut .
 (Aquest exercici és perque et fixis en que hi ha formes molt diferents de barrets de bolets)
3- Dibuixa ara diferents bolets que hagueu collit, intentant identificar les seves parts, no pot ser un dibuix barruer!!